Функционалне јединице телефонског апарата

Зависно од врсте и намене апарата, телефонски апарат се у основи састоји од четири функционалне јединице:

  1. комутационе,
  2. позивне,
  3. бирачке,
  4. електроакустичке.

Комутациона јединица

             Комутациони елемент који својим контактним перима у једном положају укључује на претплатнички вод позивне, а у другом говорне органе назива се прекидач виљушке или мењач. Помоћу ове јединице телефонског апарата се обезбеђује да су, за време говора на претплатнички вод укључени говорни, а искључени позивни, а за време мировања укључени позивни, а искључени говорни органи апарата. Ово се може постићи на два начина, прекидањем или кратким спајањем говорних органа при положеној микротелефонској комбинацији (МТК ), спуштеној слушалици.

Позивна јединица

Позивно коло је део телефонског апарата помоћу кога се акустично или светлосно даје до знања позваном претплатнику да треба да прихвати позив, који је дошао по његовом воду (линији). Ово коло се састоји од кондезатора и најчешће неког акустичног индикатора: звона, зујалице, тонског позивника и сл.

У нормалном, мирном стању позивно коло је директно прикључено преко претплатничког вода на телефонску централу. При позивању кроз позивно коло протиче наизменична струја чија је фреквенција између 16 и 50 Hz а напон између 50 и 80 V. Кондезатор (С) у позивном колу служи да спречи проток једносмерне струје из извора за напајање.

У пракси се најчешће користе поларизована звона која раде са наизменичним струјама

zvonoКада кроз намотаје електромагнета звона протекне струја позивне полупериоде, котва се привлачи у једну, а при негативној полупериоди у другу страну. При свакој промени  положаја котве метални батић удара у једну, а потом у другу шкољку звона и то се понавља. Јачина звука се може регулисати регулатором у подручју од 40 dB (тихо зујање) па до 70 dB, мерено на растојању од једног метра од телефонског апарата.

Бирачка јединица

За отпремање података о броју телефонског претплатника са којим треба да се успостави веза служи обртни бројчаник или тастатура тонфреквентног телефона. Подаци се шаљу телефонској централи, која на основу серије импулса који одговарају броју позваног претплатника врши успостављање везе.

Подаци се отпремају од стране телефона из обртног бројчаника или код телефона са тонфреквентном тастатуром из одговарајућег регистра.

Бирање бројчаником

Постоје различити модели и конструкције обртних бројчаника, али се сваки од њих састоји од:

диска са 10 отвора, учвршћеног за једну осовину, опруге која служи за враћање диска у мирни положај, механизма за покретање (опруга, пужаста осовина, зупчаник) и контактног механизма.

Бирање тастатуром

Тастатура за тон-фреквентно бирање се такође састоји од тастатурног прекидачког дела који чине тастери од 0 до 9 и додатни тастери означени звездом (*) и правогаоником (#), као и електронски склоп. Комплетна тастатура, поред десет сталних и два, већ поменута, додатна тастера, има још четири тастера означена са A, B, C и D чија намена није тачно одређена, али се најчешће користе код претплатничких телефонских централа у различите сврхе претежно у унутрашњем саобраћају или се њихова употреба додатно програмира.

Нумерички подаци при тон-фреквентном бирању се преносе од телефонског апарата до меморије регистра у телефонској централи, тако што се по одређеном коду свака бирачка цифра преноси са две фреквенције. Фреквенције су подељене на прву, односно доњу, и другу, односно горњу групу. Прву групу чине ниже а другу више фреквенције. За сваку цифру се по коду 2 од 4 узима по једна фреквенција из сваке групе.

Електроакустичка јединица

Микрофон и слушалица телефонског апарата се уграђују у једну фиксну целину која се назива микротелефонска комбинација – МТК. Разговор телефоном захтева да се микрофон налази у близини органа за разговор – уста, а слушалица органа за слух – уха. Из тих разлога, водећи рачуна о међусобном положају ова два органа, микрофон и слушалица се постављају тако да растојање између центра микрофона и слушалице износи 145 – 156 mm, колико у просеку износи растојање између ових органа код човека. Због тога што међусобни положај између микрофона и слушалице веома утиче на квалитет говора прописани су и њихови међусобни углови.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s